Rolada z truskawkami
Delikatny biszkopt przełożony serkiem mascarpone i truskawkami. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy dość długo ubijać jajka, a wszystko Wam się uda! :)
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 80 g mąki
- 1 łyżka ciepłej wody
Przygotowanie:
Jajka, cukier puder i ziarenka wanilii umieszczamy w metalowej misce i ubijamy mikserem przez ok. 7 minut. Następnie sypiemy mąkę na ścianki miski i powoli mieszamy łopatką do połączenia składników. Dodajemy łyżkę wody i mieszamy. Blachę o wymiarach ok. 30x37 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy na nią masę i rozprowadzamy łopatką po całej formie. Pieczemy ok. 10 - 15 minut w temperaturze 190°C.
Po upieczeniu zrzucamy blachę z niewielkiej wysokości na blat, a następnie zdejmujemy papier do pieczenia. Na posypany cukrem pudrem arkusz wykładamy biszkopt, przykrywamy go wilgotną ściereczką i studzimy. Dzięki temu będzie nam się łatwiej rolował :)
Nadzienie:
- 250 g truskawek
- 1-2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Do rondelka wrzucamy truskawki, zasypujemy je cukrem pudrem i blendujemy. Podgrzewamy je na palniku o średniej mocy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy aż do zagotowania, a następnie studzimy.
Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem.
Wykonanie:
Rozprowadzamy mascarpone po cieście, a następnie wylewamy truskawkowy sos. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak najściślej pergaminem. Dekorujemy truskawkami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz