Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką

Idealne na piknik lub słodkie śniadanie. Ciasto bardzo szybko rośnie, więc przygotowanie bułeczek (jak na ciasto drożdżowe) nie zajmuje wiele czasu :)


Składniki:

- 500 g mąki
- 60 g drożdży
- 200 ml mleka
- 120 g cukru
- 6 żółtek
- 200 g masła
- dowolne owoce (ja wybrałam truskawki)

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy, wrzucamy do dużej miski, dodajemy 50 g cukru i rozcieramy. Dodajemy 100 g mąki i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Żółtka ucieramy z 70 g cukru, aż masa zbieleje.
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, wsypujemy pozostałą mąkę i dodajemy ubite żółtka. Całość mieszamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Wyrabiamy, aż przestanie się lepić do ręki.
Z ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Na wierzchu kładziemy truskawki, posypujemy kruszonką i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 °C.

Kruszonka:

- 50 g masła
- 50 g mąki
- 50 g brązowego cukru

Składniki wsypujemy  do miski i rozcieramy palcami, aby się połączyły.

Smacznego!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Rabbarbar © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka