Kruche z porzeczkami



Ciasto robi się bardzo szybko, ale uwaga: jeszcze szybciej znika z talerzy! Wystarczy zagnieść wszystkie składniki bez pomocy jakichkolwiek przyrządów, rozwałkować, posypać owocami, zawinąć boki i gotowe!



Składniki:

- 400 g mąki pszennej
- 115 g cukru
- 220 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
- 1 dojrzały banan
- 3 łyżki jogurtu greckiego

Farsz:

- kilka garści porzeczek
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Rozgniatamy banana i łączymy z jogurtem. Mieszamy mąkę z cukrem i masłem. Dodajemy mieszankę bananową i zagniatamy. Gdy ciasto będzie się mocno kleiło można dosypać trochę mąki. Odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po upływie czasu rozwałkowujemy je po blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy bułką tartą i porzeczkami wymieszanymi z cukrem, zostawiając brzegi puste. Boki ciasta zawijamy jak na zdjęciu (jeśli będzie ciężko odchodziło od papieru, można je lekko podważyć nożem). Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, aż będzie rumiane.

Smacznego! ;)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Rabbarbar © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka