Ucierany placek z rabarbarem- jak chmurka


Delikatny, rozpływający się w ustach… po prostu rewelacyjny! To chyba najbardziej puszyste ciasto jakie znam. Naprawdę polecam 😋
Uwaga! Placek jest silnie uzależniający 😜

Rabarbar:

- 1/2 kg łodyg rabarbaru
- 50 g brązowego cukru

Łodygi rabarbaru myjemy, obieramy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Rozkładamy w żaroodpornym naczyniu w jednej warstwie, posypujemy cukrem i mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Odsączamy z syropu i studzimy. Dzięki temu, że rabarbar jest wcześniej podpiekany, ciasto nie opadnie.

Ciasto:

- 150 g masła
- 150 g drobnego cukru
- 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 2 łyżki mleka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1/2 cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Kolejno wbijamy po jednym żółtku, stale ucierając . Dodajemy mleko i ucieramy aż masa znowu będzie gładka. Teraz dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Ucieramy na niskich obrotach, aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec lekko i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Uwaga! Ciasto będzie dość gęste! Okrągłą formę (ja użyłam o średnicy 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy ciastem i układamy kawałki pieczonego rabarbaru. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Placek jest gotowy, jeśli patyczek wbity w ciasto po wyjęciu jest suchy.

Smacznego ;)







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Rabbarbar © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka