Składniki:
- 500 g mąki
- 60 g drożdży
- 200 ml mleka
- 120 g cukru
- 6 żółtek
- 200 g masła
- dowolne owoce (ja wybrałam truskawki)
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy, wrzucamy do dużej miski, dodajemy 50 g cukru i rozcieramy. Dodajemy 100 g mąki i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Żółtka ucieramy z 70 g cukru, aż masa zbieleje.
Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, wsypujemy pozostałą mąkę i dodajemy ubite żółtka. Całość mieszamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Wyrabiamy, aż przestanie się lepić do ręki.
Z ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Na wierzchu kładziemy truskawki, posypujemy kruszonką i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 °C.
Kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 50 g brązowego cukru
Składniki wsypujemy do miski i rozcieramy palcami, aby się połączyły.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz